Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezbývá než trpět

24. 9. 2009
Přestože jméno francouzského spisovatele není v českých končinách příliš známé, jeho tvorba rozhodně stojí za zmínku. Před pisálkovskou kariérou Musso strávil nějaký čas v Americe, což se promítlo v jeho tvorbě. Ne jinak je tomu i této knížce.
Manželství Marka a Nicol se začalo hroutit ve chvíli, kdy z nákupního centra byla unesena jejich dcera Layla. Marka tato skutečnost zlomí, vzdá se kariéry úspěšného psychologa, opouští ordinaci, kterou má společně se svým nejlepším přítelem Connorem. Tři roky marně pátrá po ztracené dceři. Posléze opouští i Nicol a uchyluje se do tunelů newyorského metra.
Dva roky o něm nikdo nemá žádné zprávy. Nicol se s Markem opět setkává v momentě, kdy je přepadena. Mark ji zachrání, ona mu na oplátku nabídne přístřeší. Je rozhodnutá jej znovu neztratit.
Paralelně s tímto se odehrávají další životy. Příběh Evie nás zavede do atmosféry štědrovečerní noci, kdy se mladá dívka setkává s doktorem Connorem. Evie, hnaná touhou po pomstě nereaguje na nabídku od specialisty. Její matku, jež čekala na transplantaci jater, zabila lékařův chtíč mít peníze. Evie je rozhodnuta tento čin potrestat smrtí. Osud ji však na její cestě zavane zpět do Connorových rukou.
Alyson je zhýralou dědičkou bohatého manažera. Nechápe pojem život, je závislá na kokainu a alkoholu. A aby toho nebylo málo, i za ní se táhne stopa smrti. Jednoho deštivého dne srazila autem malého chlapce. Přestože se mu snažila pomoci, nedokázala to. Nyní se cítí vinna a na pokraji svých sil kontaktuje Connera a požádá ho o pomoc.
Přesně po pěti letech se Layla objevuje na místě, kde byla unesena. Mark si ji letí vyzvednout a při zpáteční cestě se setkává jak s Evie, tak i s Alyson. Neustále ho však trápí otázka, kde jeho dcera strávila pět let svého života. Avšak Layla buď mlčí, nebo odpovídá v hádankách. Ovšem nic Markovi nezabrání si obout staré boty povolání a během letu vyzpovídat Alyson i Evii. Vzájemně si svěřují svá životní traumata, díky kterým vypluje na povrch krutá pravda...
Kniha plná zvratů beze sporu nadchne všechny milovníky nekončících zápletek a rozuzlení. Ačkoliv by se na povrchní pohled mohla zdát, že je kniha chaotická, opak je pravdou. Budete sice létat mezi přítomností, minulostí a jednotlivými postavami, ale na konci čeká jen jedna linie. Vzhledem k ději nečekaná a občas těžce uvěřitelná, ale moderní medicína přece umí zázraky. Přesvědčte se sami. Láska a odhodlání pomáhat ještě z tohoto světa nezmizely. Alespoň ne podle tohoto románu.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář